Školáci ví, jak zdravě žít

 

SAPERE je čtyřkolová soutěž a probíhá ve dvou kategoriích (I. kategorie – ZŠ, II. kategorie – SŠ). První dvě kola se uskutečnila on-line, třetí kolo probíhalo

prezenčně v krajích, čtvrté kolo již celorepublikové proběhlo v Praze ve dnech 16. a 17. května 2011.

 

Tematické okruhy

 

Otázky v soutěži byly rozděleny do 5 tematických okruhů, které byly stejné pro obě výše uvedené kategorie. Otázky tedy zahrnuly informace o základních živinách a dalších složkách ve stravě, dále o obalech potravin a technologii zpracování a skladování, což zahrnuje i netradiční potraviny a biopotraviny. Třetí okruh se zabýval výživou a nemocemi a jejich prevencí. Čtvrtý okruh poukazoval na vhodné složeníjídel a poslední se zaměřoval na pohyb, energii a energetickou hodnotu potravin. V soutěži se nejednalo pouze o správnost odpovědí, ale při stejném počtu bodů rozhodoval čas. Žáci měli na výběr 4 odpovědi, z nichž pouze jedna byla správná. 

 

Porota 

Poslední, čtvrté kolo soutěže probíhalo v Praze a na místě byla přítomna i odborná komise. Ta byla složena z významných osobností, které se výživou dlouhá léta blíže zabývají. Zasedl v ní Doc. Jiří Brát, manažer vývoje a jakosti společnosti Unilever, Bc. Monika Divišová, výkonná ředitelka a výživová poradkyně Wellnessia centrum péče, či Ing. Bc. Ivan Noveský, generální ředitel společnosti Cofet, a.s. a Ing. Jaroslav Froulík, zástupce MŠMT ČR.

 

 Ceny pro vítěze

 

Vítězové v každé kategorii získali diplom s umístěním a věcné dary. Za 1. místo obdrželi netbook, za 2. místo mobilní telefon a žáci, kteří se umístíli na 3. příčce získali MP4 a balíčky od společnosti Unilever. Školy, ze kterých vítězná družstva v obou kategoriích pocházejí, budou mít navíc možnost zažít kuchařskou show s šéfkuchařem společnosti Unilever Milanem Sahánkem přímo ve své školní jídelně.

 

Nejlehčí a nejtěžší otázky

 

Nejlehčí otázky I. kategorie:

 

1) Která z následujících složek potravy nepatří mezi koření?

a) kiwi

b) kari

c) pepř

d) majoránka

 

Proč je důležité sportovat?

Citrusové plody jsou bohaté na:

Zdraví škodí když:

Proč je důležité jíst každý den zeleninu?

 

Nejlehčí otázky II. kategorie:

 

1) Jaké potraviny je vhodné uchovávat ve spíži?

a) mouky, med, zavařeniny, kompoty, brambory, těstoviny, rýži, apod.

b) mraženou zeleninu

c) zbytky od jídla

d) maso

 

2) Zdravý životní styl znamená:

3) Lidé s nadváhou či obezitou :

4) Které z těchto potravin je vhodné zařazovat do jídelníčku častěji (nejlépe

každý den)?

5) Proč je důležité jíst každý den zeleninu?

 

 Nejtěžší otázky I. kategorie

 

1) Kolik ubude vitamínu C v brokolici, pokud ji budu 10 minut vařit ve vodě?

a) asi o 80 %

b) asi o 30 %

c) asi 10 %

d) neubude žádný, vitamín C zvládne projít varem

 

Která skupina potravin obsahuje nejvíce kalorií?

Banán je především bohatý na:

Jakou roli hrají v organismu vitaminy a minerální látky?

Co je to celozrnné pečivo?

 

Nejtěžší otázky I. kategorie

 

1) Proč je vhodné zařazovat biopotraviny do jídelníčku?

a) podpoříme ekologické zemědělství a filozofický přístup k životu

b) jsou více barevnější a chutnější

c) dobře se tráví a jsou ve všech aspektech nutričně lepší než konvenční

potraviny

d) netloustne se po nich

 

2) Je kalorická hodnota 100 g sádla a 100 g olivového oleje stejná?

3) Jaké živiny nám dodává sezamové semínko?

4) Kolik porcí ovoce a zeleniny je vhodné denně sníst?

5) O kolik procent více minerálních látek a vlákniny obsahuje celozrnné pečivo

oproti pečivu z bílé mouky?