Také vás trápí celiakie?

Jedná se o autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku.

Lepek je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Nesnášenlivost vzniká na jeho část – bílkovinu, která se nazývá u pšenice – gliadin, u ječmene hordein, u ovsa avenin a u žita sekalin.

Působením lepku dochází ke změně povrchu sliznice tenkého střeva. Ta se vyhlazuje a tím snižuje schopnost trávení a vstřebávání živin.

Klinické projevy u dětí: u dospělých:
Neprospívání Zažívací potíže unikají pozornosti
Objemné páchnoucí stolice Zvracení
Zvětšené bolestivé bříško Snížená chuť k jídlu
Mrzutost,špatný spánek Zácpa
Zvracení,nechutenství Anemie
Zácpa Osteoporóza /řídnutí kostí/
Opožděná puberta Zvýšená kazivost zubů
Anemie Bolesti kloubů
Malý vzrůst Únava a deprese
Kazivost zubů Rozvrat metabolismu
Neplodnost

Pozor, je potřeba léčit…
Bohužel celiakie neznamená jen problémy s trávením potravin. Pokud se neléčí, může dojít až ke vzniku rakoviny střev. 3,6% dětí v ČR má navíc diagnostikován kromě celiakie i diabetes mellitus 1.typu /cukrovka/, časté je onemocnění štítné žlázy či Duhringova herpetiformní dermatitis /svědivé puchýřky podobné oparům + poškození sliznice tenkého střeva /.
Diagnostikovat celiakii už dnes není nijak složité. Slouží k tomu jednak krevní testy – stanovení protilátek ke tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu, jednak třeba i domácí testy BIOCARD / podobné těhotenským testům/.
Aby měl nemocný pokud možno, co nejmenší problémy, je nutná důsledná celoživotní bezlepková dieta. Po určité době dodržování diety dochází k obnově klků a zlepšení stavu nemocného. U dětí je pochopitelně náprava rychlejší a viditelnější.

Zakázané potraviny:
 Pšenice, ječmen, žito, oves
 Veškeré výrobky z mouky – chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky
 Vločky, kroupy, krupky, krupice, lámanka, kuskus, otruby, klíčky
 Rostlinné maso sejtan
 Zahuštěné omáčky a polévky
Hlídat je nutno paštiky, výrobky z mletého masa, cukrovinky, zmrzliny, dresinky,
pudinky, jogurty, sojové omáčky, ochucovadla, uzeniny.

Vhodné potraviny: přirozeně bezlepkové speciální potraviny
 Brambory Moučné směsi
 Rýže Pečivo
 Kukuřice Těstoviny
 Pohanka, jáhly Cukrovinky
 Luštěniny
 Amaranth
 Sója

Dostupnost potravin se po roce 1989 výrazně zvýšila. Mnoho podnikatelů dováží
z okolních států dostatek potravin, které se prodávají ať už po internetu či v prodejnách
zdravé výživy, hypermarketech či supermarketech. Již delší dobu jsou bezlepkové
potraviny prodávány na objednávku v lékárnách.
Vzniklo i mnoho společností, kde se sdružují nemocní po celé republice.
Pro ně jsou každoročně pořádány Fóra celiaků, kde si mohou nejen vyslechnout odborné
přednášky našich předních lékařů, ale i nakoupit a především ochutnat nabízené výrobky.
Bezlepková dieta je velice zdravá i pro další členy rodiny, ale velice finančně nákladná.
Finanční kompenzace pro nemocné s celiakií neexistuje, přestože je jedinou léčbou dieta.
Chcete se dozvědět něco víc? Přijďte získat zkušenosti na

3.FÓRUM CELIAKŮ,
které se uskuteční 7.6.2008 ve velkém sále Úřadu městské části Praha 8
tzv. Bílý dům, U Meteoru 6 v době od 9 do 16 hod.
Spojení: metro B, stanice Palmovka, 1 stanice tramvají č. 10, 15, 24, 25, zastávka Stejskalova, bezbariérový přístup a možnost parkování v blízkosti

Program
• • V předsálí – prezentace řady prodejců, výrobců a dovozců bezlepkových potravin, široký sortiment výrobků, seznámení s novinkami na trhu, řada ochutnávek. Vzhledem k tomu, že od vystavovatelů vybíráme jenom nezbytně nutný minimální poplatek, je možnost výhodného nákupu.
9-10 hod. presence účastníků

V sále od 10:00 do 16:00 — Diskusní fórum na téma
„Celiakie — nejen zdravotní problém“
1. blok —
• Prof. MUDr. Přemysl Frič, DrSc. z 1. LF UK a ÚVN Praha, přední odborník na celiakii
téma – Celiakie – celosvětová choroba mnoha tváří
Diskuze
• Prof.MUDr.Jiří Nevoral, CSc. z Pediatrické kliniky FN Motol.
téma – Celiakie u dětí , Nebojte se enterobiopsie
Diskuze
• Doc.MUDr. Miloš Dvořák CSc. z 1.LF UK a VFN Praha
Téma – kožní forma celiakie – Duhring , Celiakie a osteoporóza
Diskuze

13:00 – 13:30 přestávka

2. blok – „Bezlepkové potraviny na domácím trhu“

• Ing. Dana Gabrovská, VÚPP Praha, téma – Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu
Diskuze
• Sociální problematika pacientů s celiakií – zástupce z MPSV
Diskuze
• Prezentace prodejců,výrobců a dovozců bezlepkových potravin
Diskuze
• Informace z AOECS a další důležité informace
Diskuze

Akce je ve spolupráci s ČAS a je určena rovněž všeobecným sestrám, nutričním terapeutům a
farmaceutickým asistentům za 3 kreditní body.


Hana Benešová