Medovník či Marlenka

3 lžíce medu

2 celá vejce

2 a 1/2 hrnku hladké mouky

1 lžička jedlé sody

400 ml mléka 1,5 %

koňak nebo rum

Na zdobení: mleté vlašské ořechy

 

Postup:

Z mléka připravíme hustší karamelový nebo smetanový pudink. Předem zkaramelizované Salko nebo Salko karamel, vychlazeny pudink a změklé máslo vyšleháme do hladkého krému. Pro přípravu těsta ve vodní lázni rozpustíme Heru, do které přimícháme med a hrnek cukru. Přidáme vejce, mouku a lžičku jedlé sody. Vše mícháme, dokud nevznikne lepkavé těsto. Vyklopíme ho na vál a dále s ním pracujeme. Těsto, které stále hojně podsypáváme moukou, vyválíme dohladka. Necháme 10–15 minut odležet v chladničce. Opět vyválíme a vykrájíme 5 až 7 stejně velkých kulatých placek (pro usnadnění můžeme použít lehce pomoučenou potravinářskou folii), které pokládáme na pečicí papír a pečeme při teplotě 175 stupňů. Upečené placky potřeme trochou koňaku nebo rumu a spojíme krémem, kterým následně potřeme i vršek a stěny dortu. Nakonec celé posypeme mletými vlašskými ořechy. Před podáváním necháme alespoň jeden den v chladu uležet.