Jak voní jaro? Čerstvě, svěže a po bylinkách

 

Přivítejte jaro

Příležitostí, pro přivítání jara stvořenou, jsou Velikonoce. Jejich duchovní význam se sice časem trochu vytratil, ale stále jsou oblíbeným svátkem, který české rodiny dodržují a neopomenou si jej obohatit o skvělé lahůdky. Po čtyřicetidenním předvelikonočním půstu tak první slunečné dny voní po jarní cibulce, mladém špenátu či křehkém jehněčím.

Vune_jara_2Velikonoce voní po čerstvých surovinách

Především čerstvé svěží suroviny tvoří základ velikonočních delikates. Bez slavnostní jarní nádivky s mladými kopřivami a uzeným masem si tyto svátky umí představit jen málokdo. Podávají se také sladcí voňaví nadýchaní velikonoční beránci, bramborové placky a v neposlední řadě jehněčí maso, které je právě na počátku jara nejlahodnější. Stává se tak vyhledávanou surovinou pro velké množství restaurací, které jeho typickou chuť vyzdvihují při sestavě speciálních jarních menu.

„Po jehněčím mase je ze strany restauratérů tradičně nejvyšší poptávka na počátku jara,“ říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz, a dodává: „Také mezi klienty je toto období velmi oblíbené. Vzhledem k tomu, že jehněčí není pro většinu z nich běžně konzumovaným pokrmem, získává návštěva restaurace s takovou specialitou slavnostní punc. Navíc je v této době jehněčí nejchutnější. Již třetím rokem pořádáme festival Vůně jara, kde je jehněčí maso častou součástí jarních menu a obliba tohoto festivalu stále roste. A kdo není fanouškem tohoto masa, určitě si vychutná jiné pokrmy, jejichž součástí jsou především čerstvé potraviny, které evokují svěžest jara, a které ve stálém menu restaurací běžně nenajdete.“

Vune_jara_3V minulém roce si tak návštěvníci mohli vychutnat mimo jiné například grilovaný filet mignon z hovězí svíčkové s omáčkou z portského vína, máslovou jarní zeleninou a bramborovým pyré s cukrovým hráškem či jarní nádivku podávanou k vepřovým medailonkům spolu s bramborovým pyré a jarní cibulkou. Ti, kterým je bližší exotičtější kuchyně, si vychutnali thajskou specialitu v podobě restované čerstvé zeleniny se zázvorem, česnekem, jarní cibulkou a chilli papričkami.

Festival Vůně jara letos začíná 18. března a trvá do 14. dubna. Všechny zúčastněné restaurace budou v té době nabízet pro své klienty speciální menu za 290 Kč.