85 let plných chutí

V kuchyni se však mnohdy ukrývá i další bohatství. Přemýšlíte, co to může být? Přece léty prověřené a rodinou milované recepty, které se dědí z pokolení na pokolení. Často bývají střeženým pokladem, kterým se však velmi rádi chlubíme i dalším hospodyňkám. Pokud nějaký takový máte a rádi byste jej se svým doporučením předali dále, máte nyní jedinečnou možnost. Ke svým 85. narozeninám si Hera připravila báječnou oslavu! Tou je soutěž, do které se mohou přihlásit všichni, kteří mají ve své kuchařce sladké tajemství a chtěli by se o ně podělit také s ostatními. Pokud tedy máte jedinečný recept, na který jste patřičně pyšní a doprovází jej nějaká rodinná či vtipná historka, připojte k němu fotografii a přihlaste jej na www.pecenijeradost.cz.  Ze všech přihlášených receptů s příběhem a fotografií pak bude vybráno odbornou porotou a čtenáři webu www.pecenijeradost.cz 25 nejlepších, které najdou svoje umístění v nové knize Hera Rodinné recepty. Tato kniha představuje originální dárek nejen k 85. narozeninám rostlinného tuku Hera, ale také velké poděkování pro všechny, pro které je pečení radost.

Inspirujte se některými z receptů a připravte doma skvělý dezert plný chuti. Další báječné recepty a informace o soutěži hledejte na www.pecenijeradost.cz.

Bananovo-mandlove_muffinyBanánovo-mandlové muffiny

12 velkých nebo 24 malých muffinů

Ingredients:

1 velký nebo 2 malé zralé banány

100 g rostlinného tuku Hera

200 g hnědého cukru

350 g hladké mouky

10 g prášku do pečiva (asi 2/3 sáčku)

5 g skořice (1 čajová lžička)

2 vajíčka

250 ml polotučného mléka

50 g plátků mandlí

špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180°C

2. Oloupejte banány a rozmačkejte vidličkou.

3. Dejte rostlinný tuk Hera a cukr do velké mísy a míchejte 2 – 3 minuty mixérem.

4. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte skořici, rozmačkané banány, vajíčka a mléko.

5. Mixujte 3 minuty, dokud nebude těsto hladké. Nakonec do těsta přidejte mandlové lupínky.

6. Těsto rovnoměrně rozdělte do papírových košíčků vložených v plechu na muffiny. Do každého košíčku cca 2 polévkové lžíce těsta.

7. Pečeme v předehřáté troubě 20 – 30 minut dozlatova. Podáváme teplé nebo studené.

Varianty: Pokud vmícháte do rozmačkaného banánu pár kapek citronové šťávy, nezbarví se tak rychle dohněda.  A navíc citronová šťáva muffinům dodá skvělou chuť.

cokoladovy-kolacČokoládový koláč

Ingredience:

150 g rostlinný tuk Hera

150 g cukru

4 malá vejce

200 g čokoládové chipsy (nebo hořkou čokoládu rozkrájejte na malé kousky)

150 g hladké mouky

6 g kypřící prášek (1/3 pytlíku)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 160°C.

2. Vložte rostlinný tuk Hera a cukr do mísy a šlehejte mixérem 5 – 8 minut dokud se cukr nerozpustí. Postupně přidejte vejce.

3. Vložte 150 g čokolády do hrnce. Hrnec vložte ho na pánev s vroucí vodou a rozpusťte čokoládu (ujistěte se, že se voda nedostane do čokolády). Vymýchejte čokoládu do hladka a přidejte do těsta spolu se zbývajícími kousky čokolády.

4. Mouku, špetku soli a kypřící prášek přidejte do mísy a rychle zapracujte do těsta.

5. Těsto vlijte do připravené pečící formy.

6. Pečte v předehřáté troubě 50 – 60 minut dozlatova, poté vyndejte koláč z trouby a nechte 2 minuty odpočinout ve formě. Vyklopte koláč a nechte vychladnout. Krájejte koláč na plátky.

Varianty: Koláč po upečení pokapte 100 ml espresso nebo pomerančovým likérem, povrch ozdobte šlehačkou a plátky mandlí.

Tip: Snadno čokoládu rozpustíte v mikrovlnce: dejte čokoládu do mísy a vložte ji do mikrovlnné trouby na 30 sekund na plný výkon.

jablecny-kolac-se-zmrzlinoJablečný koláč s drobenkou a zmrzlinou

6 – 8 kousků

Ingredience:

150 g rostlinného tuku Hera (rovnou z lednice)

300 g hladké mouky

5 g kypřícího prášku (1/3 sáčku)

100 g cukr písek

3 žloutky

4 jablka (cca 750 g)

75 g cukru

25 g meruňkový džem nebo marmeláda (2 lžíce)

3 g skořice ( ½ lžičky)

6 kopečků čokoládové nebo vanilkové zmrzliny

Těsto:

1. Předehřejte troubu na 180°C

2. Rozkrájejte Heru na malé kousky. Prosejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutky, kousky Hery a zpracujte vařečkou nebo mixérem (těsto se bude drobit). Část těsta (cca polovinu) odeberte lžící do mísy a zakryjte folií.  Rukama zpracujte zbytek těsta v kompaktní hmotu, kterou zabalte do folie. Obě části těsta nechte v lednici odpočívat 30 minut.

Náplň:

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na malé kousky. Vložte je do pánve a spolu s cukrem a marmeládou je promíchejte. Za stálého míchání vařte jablka 1 minutu při vysoké teplotě, pak snižte teplotu na střední výkon a vařte dalších 5 minut. Přidejte skořici. Vyjměte jablka z pánve a nechte je vychladnout.

Na připravený pečící plech vyložený pečícím papírem vložte těsto (kompaktní část) a prsty ho rozmačkejte do tvaru formy. Pečte 15 minut v předehřáté troubě.

Lžící rozprostřete jablečnou náplň na upečený korpus. Povrch rovnoměrně posypte druhou, drobivou částí těsta. Koláč opět vraťte do trouby a pečte dalších 25-30 minut do zlatova. Upečený koláč nakrájejte (teplý nebo studený) na 6 kousků. Servírujte s kopečkem zmrzliny.

Varianty: Koláč bude také chutnat výborné, když na korpus pod jablečnou náplň rozdrobíte 50 g marcipánu.

Tip: Jablečný koláč můžete také servírovat s jogurtem nebo se smetanovým sýrem cottage.

Pomerancovo_mrkvove_muffinyPomerančovo-mrkvové muffiny

12 velkých nebo 24 malých

Na muffiny:

150g mrkve

120g celozrnné mouky

75g hladké mouky

5g kypřící prášek (1/3 pytlíku)

160g rostlinný tuk Hera

200g cukr

5g mleté skořice (cca ¾ čajové lžičky)

2 velká vejce

Na polevu:

1 pomeranč

100g cukr

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180°C (elektrickou troubu).

2. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle do velké mísy. Přesejte mouku, kypřící prášek a

3. špetku soli k nastrouhané mrkvi. Přidejte zbylé ingredience a vše promíchejte vařečkou nebo mixérem.

4. Rozdělte těsto (2 lžíce) do jednotlivých papírových pohárků vložených v plechu na muffiny.

5. Pečte v předehřáté troubě 35-45 minut dozlatova.

6. Zatímco se muffiny pečou, omyjte pomeranč horkou vodou. Na jemném struhadle ostrouhejte v tenké vrstvě kůru z celého pomeranče. Vložte ji do hrnce a přidejte z něj vymačkanou šťávu a cukr, za stálého míchání vše vařte, dokud se cukr nerozpustí. Vzniklý sirup nechte vychladnout.

7. Vršek každého muffinu rozkrojte do kříže a pomalu zalijte pomerančovým sirupem (1 lžíce). Pokud to uděláte rychle, muffin nenasaje sirup. Servírujte muffiny teplé nebo studené.

Varianty: Do těsta můžete přidat 3-4 lžíce sekané čokolády nebo sušených meruněk.

Tip: Dozdobte polevu kousky pomeranče (tenké proužky), které povaříte 5 minut v pomerančovém sirupu.

Informace o soutěži a spoustu báječných receptů hledejte na www.pecenijeradost.cz